Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan AKIN 04-05 şubat 2013 tarihlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri merkez Birliği tarafında ANKARA Plaza Otelde Organize edilen IPARD tedbirlerine yönelik TAIEX çalış tayına katıldı.
Toplantıya: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım reformu Genel Müdür Yardımcısı Yusuf GÜLSEVER TKDK Genel koordinatörü Tahir AVAN AB Delegasyonu Michael BULLEN Kırsal kalkınma Daire Başkanı Ali ERGİN Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Cemalettin ÖZDEN Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Prof Dr. Veysel AYHAN Malatya damızlık koyun keçi Birliği Başkanı İhsan AKIN Türkiye geneli Birçok Birlik Başkanı katıldı.
Sunum yapanlar: Prof Dr. Nevzat ARTIK Kırsal kalkınma Daire Başkanı Ali ERGİN, TKDK koordinatörü Adnan UZUNPINAR , TAIEX Uzmanı Almanya ‘dan Dr. Reinhard SCHİCK ve Polonya’dan Nina DOBRZYNSKA bazı bilgiler vererek IPARD projeleri ve hibeleri dünyada ve Türkiye’de Süt ve süt ürünleri hakkında önemli bilgiler vererek soru ve cevap şeklinde sunumlar yaptılar.
Özellikle sunumcu ve katılımcı yetkililer süt üretimi noktasında son sekiz yılda süt üretiminin %62 artış göstererek yükseldiğini, hayvancılığa ayrılan payın %4 ten %26 ya çıkarıldığını meraların geliştirilmesi gerektiğini, yılda dünyada bir milyon litre inek sütü üretildiğini sütü en fazla üreten ülkenin Hindistan olduğu TKDK nın bir milyar Euro parasının olduğunu bu paranın, ve desteğin 2017 yılına kadar kullanılması gerektiğini söyleyerek bu anlamda projelere hız verilmesini istediler ve herkesin elini taşın altına koyarak 2013 yılında projelerin iki katına çıkarılması gerektiği ve gerekliliğini anlattılar.
Soru cevapta ise Başkan İhsan AKIN Özellikle Kırsal Kalkınma birimlerinin daha esnek davranması noktasında yetkililerle görüşerek bu desteklerin ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini, projelerin taslak yapım çizim aşamalarında köy ve ilçelerde kadastro çalışmalarının tam olmaması milli emlak bedellerinin düşük olmasından dolayı ilk aşamalarda yetiştirici girişimcilerin bazı zorluklar yaşadığını, bu zorlukların kaldırılması yumuşatılması için gerekli yerlerde değişiklik yapılmasını istediklerini, özellikle evrak aşamasına geçildiğinde prosedürlerin çok fazla olması teminat mal varlığı nakit paranın istenen kadar sağlanamamasından dolayı bu ve benzer proje yapımında yetiştirici ve girişimcilerin sıkıntı yaşadığını bu konularda biraz daha prosedürlerin kaldırılması yumuşatılması talebinde bulunduklarını söyledi ve süt dağıtım projesinin devam etmesi gerektiği ve gerekliliğini söyledi.